Természetbarát forrás

A Tacsi-árok keleti oldalában található, a Szalamandra tó mellett. Megközelíthető a Bánfalvi útról a sárga vonal, illetve sárga pötty jelzésű turistautakra letérve, a Hétbükkfától ugyan ezen turistautak egyesülésén, valamint a Fáber rétről keskeny ösvényen.

Korábbi neve Orvosi forrás, mely az 1931-32-es kolerajárvány idejéből ered, a lakosság tiszta, fertőzésmentes vizet innen tudott venni. 1950-ben a Soproni Természetbarátok Turista Egyesülete felújította a régi forrásfoglalást, melynek nyomai pár méterrel a jelenlegi forrásfoglalás felett ma is megtalálhatóak (munkásmozgalmi emlékkövek). Rongálás után került a jelenlegi helyére a forrásfoglalás. A víz éveken keresztül egy egyszerű vascsövön tört a felszínre, de a 2003-as felújítás óta igényes, szép kinézete van. A hegység egyik legnagyobb vízhozammal rendelkező forrása. Példásan kiépített pihenőhely van a környezetében, tűzrakóhellyel, esőbeálló házikóval.

A tábla felirata:

TERMÉSZETBARÁT
FORRÁS
Felújíttatta a Castanea
Környezetvédelmi Egyesület
2003-ban
a Holland Királyság
támogatásával.

GPS koordináták:
szélesség: 47° 40' 1.60"
hosszúság: 16° 32' 38.78"
Nagyobb térkép

GePaRdLaCeE: IMG 20171116 124838 HDR - indafoto.hu

GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás

Készítette: PSTD Production © 2018 - partystudio[at]outlook.com